O sadech

O sadech

Principy sociálního podnikání v Sadech sv. Prokopa s.r.o..

SADY SV. PROKOPA s.r.o. je organizace, která svou činností naplňuje principy sociálního podnikání. Naším hlavním cílem je zaměstnávání osob se zdravotním znevýhodněním, kterým nabízíme stabilní pracovní uplatnění, individuální podporu a přizpůsobené pracovní podmínky. Tím přispíváme k jejich začlenění do běžného života a posilování jejich sociálních a pracovních kompetencí. Naše organizace usiluje o dosažení společensky prospěšného cíle. Podporujeme rovné příležitosti a sociální soudržnost v místní komunitě. Významnou roli v našem fungování hraje také environmentální prospěch – v rámci péče o sady a produkce dbáme na ekologické postupy, udržitelný přístup k přírodě a ochranu krajiny. Ekonomický prospěch zajišťujeme prostřednictvím prodeje našich produktů, což nám umožňuje dlouhodobě zaměstnávat znevýhodněné osoby a zároveň udržovat finanční soběstačnost podniku. Důraz klademe i na místní prospěch – spolupracujeme s komunitou, podporujeme regionální rozvoj a posilujeme vazby mezi obyvateli. Veškeré naše aktivity směřují k tomu, abychom byli příkladem odpovědného podnikání a přispívali ke kvalitnějšímu životu jak našich zaměstnanců, tak širší veřejnosti.

Naše činnost naplňuje klíčové principy sociálního podnikání

Společensky prospěšný cíl

Společensky prospěšný cíl zaměstnávání a sociální začleňování osob znevýhodněných na trhu práce formulován v zakládacích dokumentech

Sady sv. Prokopa mají tento cíl formulován v zakládací listině již od roku 2019. Zakládací dokumenty a jejích přílohy jsou veřejně dostupné na www.justice.cz

Sociální prospěch

Integrace osob ze znevýhodněných skupin

naplňujeme prostřednictvím podpory pracovního uplatnění osob se zdravotním omezením a jejich aktivního zapojení do společnosti. V naší organizaci tvoří osoby ze znevýhodněných skupin více než 30% zaměstnanců, jak dokládají pracovní smlouvy a další dokumenty o pracovněprávních vztazích. Tito zaměstnanci patří do skupin osob se zdravotním postižením, duševním onemocněním nebo jiným sociálním znevýhodněním. Zároveň se často jedná o osoby dlouhodobě nebo opakovaně nezaměstnané.

Účast zaměstnanců a členů na směřování podniku

Zaměstnancům poskytujeme systematické informace o chodu organizace a výsledcích hospodaření. Mají také možnost vyjadřovat se ke strategickému směřování podniku, a to například v rámci pravidelných měsíčních porad.

Ekonomický prospěch

Případný zisk používán přednostně pro rozvoj sociálního podniku a / nebo pro naplnění jeho společensky prospěšných cílů

Alespoň 51 % případného zisku je reinvestováno do rozvoje sociálního podniku a/nebo do naplňování jeho deklarovaných společensky prospěšných cílů. Tyto reinvestice jsou využívány zejména k zavádění nových služeb a produktů podniku, například prostřednictvím nákupu moderních technologií, k rozvoji zázemí pro stávající zaměstnance, vytváření nových a zajištění stávajících pracovních míst pro osoby se znevýhodněním a k tvorbě rezerv na další rozvoj společnosti v souladu s jejími obecně prospěšnými cíli. Sociální podnik Sady sv. Prokopa klade důraz na dlouhodobou udržitelnost a pozitivní dopad své činnosti na komunitu. Díky zodpovědnému hospodaření a ziskům reinvestovaným zpět do podniku může dále rozšiřovat své aktivity a posilovat podporu osob se zdravotním či sociálním znevýhodněním. Podnik tak přispívá nejen k pracovnímu začlenění těchto osob, ale také ke zlepšení kvality jejich života a posilování soudržnosti místní komunity.

Nezávislost /autonomie v manažerském rozhodování a řízení na externích zakladatelích nebo zřizovatelích

Manažerské řízení podniku je nezávislé na externích zřizovatelích či na vlastníkovi. Externí vlastník či zřizovatel neexistuje.

Alespoň minimální podíl tržeb z prodeje výrobků a služeb na celkových výnosech

Tržby z prodeje výrobků nebo zboží tvoří 30% z celkových výnosů podniku. Sociální podnik buduje udržitelné podnikání, kde zisk je využíván na rozvoj podniku, podporu zaměstnanců a další společensky prospěšné aktivity, nikoliv k osobnímu obohacení majitelů.

Environmentální prospěch

Zohledňování environmentálních aspektů výroby i spotřeby a/nebo provozování aktivit prospívajících životnímu prostředí

Sociální podnik má formulované zásady environmentálně šetrného podnikání, výroby, spotřeby a provozu podnikatelské činnosti, které zároveň naplňuje v praxi. Tyto zásady uplatňuje zejména prostřednictvím biologicky šetrného hospodaření, garantovaného příslušnou certifikací, bez využívání chemických prostředků a průmyslových hnojiv. Dále klade důraz na šetrné a lokální zpracování a distribuci výrobků – produkty jsou zpracovávány energeticky a nutričně šetrnými metodami při nízkých teplotách, přičemž hlavní důraz je kladen na jejich lokální spotřebu. Podnik rovněž usiluje o minimalizaci využívaných obalových materiálů, přičemž preferuje obaly z recyklovaných zdrojů.

Místní prospěch

Uspokojování potřeb místní komunity a místní poptávky / využívání přednostně místních zdrojů

Podnik přednostně uspokojuje místní potřeby a aktivně přispívá k rozvoji regionu, zejména prostřednictvím šetrného obhospodařování místní úrodné půdy. Dále podporuje zaměstnávání místních obyvatel a spolupracuje s místními dodavateli a dalšími lokálními partnery s cílem vytvořit funkční model lokální produkce a spotřeby produktů podniku.,

Spolupráce sociálního podniku s místními aktéry

Podnik spolupracuje s místními i s regionálními subjekty, zejména se sociálními podniky v okolí /vzájemná spolupráce mezi organizacemi

 

V sadech pěstujeme
Jahody  - červen až červenec, Třešně  - přelom červen červenec, Hrušky – konec srpna
Švestky – září, Jablka – září až říjen

Obrázek 1
Obrázek 2

 

Sady nám dělají radost i starost celoročně. Péče o ně vlastně nikdy nekončí. Když sklidíme poslední úrodu roku, jablka, přibližně měsíc třídíme. Ještě před Vánoci, když počasí dovolí, začíná zimní řez, ten probíhá až do prvních lístků. Jakmile vyráží listy, probouzí se i tráva a tak přichází čas sečení, mulčování, okopávání příkmenného pásu a přihnojování kompostem. S nástupem léta hlídáme plody, aby se jim dobře vedlo a v případě, že by vypadaly, že mají díky horkům žízeň, pořádně je zavlažíme. Léto se překulí a přicházejí první radosti, začínáme sklízet! Aby na všechnu úrodu nebyly naše stromy sami, pěstujeme už více jak 6 let na polích BIO jahody.  Měsícem jahod je u nás červen! Na polích pěstujeme i zeleninu. Nejvíce se u nás daří cuketám, dýním, rajčatům, paprikám, hrášku, nakladačkám, cibuli a česneku. Sezóna začíná v červenci a končí v září až říjnu! Hospodaříme více jak 13 let a v současné době se staráme o 58 hektarů, z toho 20 hektarů sadů.

 

Obrázek 1
Obrázek 2

 

Na polích pěstujeme
Červenec - Říjen
Cukety, dýně, hrášek, papriky, rajčata, okurky, česnek

Obrázek 1
Obrázek 2
Obrázek 3
Obrázek 4

 

Prodáváme
Prodej na www.zeleny-kosik.cz
Info: obchod@zeleny-kosik.cz
Díky skladům s kontrolovanou teplotou a vlhkostí prodáváme jablka až do května následujícího roku.
Ovoce a zeleninu je možné koupit v našem farmářském obchůdku v Temelíně 159 – platba hotově i kartou.
Při větších nebo pravidelných odběrech je možné domluvit dovoz info na: 601 299 107

Obrázek 1
Obrázek 2
Obrázek 2

Ocenění

abstraktní silueta Za hospodaření s ohledem k přírodě a model sociálního podnikání jsme v roce 2022 získali 1. cenu „Hrdina udržitelnosti“ SME Enterprice.
   
Obrázek 1 V letech 2021 – 2023 jsme byli demonstrační farmou Ministerstva zemědělství.  
   
Coworking pro firmy - Impact Hub Česká Republika Vítězství v Impact Hub za inovace v oblasti udržitelnosti v roce 2020.
   
ZLATÁ VÁŽKA – Czech Social Business Awards V roce 2023 jsme se umístili v soutěži Zlatá vážka Czech Social Bussiness Awards na druhém místě v kategorii Rozvoj regionu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Těchto ocenění jsme dosáhli za laskavé podpory:

O sadech                 O sadech                 O sadech               O sadech                        O sadech